Deményi Sarolta

Elnök

1980-ban zongora szakon érettségizett a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1986-ban egyetemi karvezető diplomát szerzett a Budapesti Zeneakadémián, Zámbó István, Párkai István és Erdei Péter növendékeként. 1986-tól a Debreceni Kodály Kórus énekese, majd szólamvezetője, 2006-tól 2014-ig betanító karnagya.1998-ban Főiskolai szintű diplomát szerzett a Debreceni Konzervatórium egyházzene szakán.

1995 óta vezeti a Sol Oriens kórust. Együtt számos nemzetközi kórusversenyen dobogós helyezést értek el, több Különdíjat, Nagydíjat és koncertmeghívást kaptak. Vezetése alatt az együttes 3 CD lemezt készített, adventkor az általa szervezett kamarazenekarral rendszeresen oratóriumokat adnak elő. 2006 óta a Hajdú-Bihari Zenei Egyesület elnöke. Az 1996-os Bartók versenyen „A versenyprogramot leghitelesebben megvalósító fiatal karnagy számára” kiírt különdíjat kapta. 2005–ben és 2015-ben a KÓTA díszoklevéllel tüntette ki a „Magyar zenekultúra szolgálatában kifejtett kimagasló munkásságáért”. 2007-ben Artisjus-Díjjal tüntették ki “A zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért”. 2013-ban a Kodály Kórus Nívó Díjjal adományozott neki.

Kiss Csaba

felnőtt énekkari tagozat vezető, alelnök

1963-ban született Debrecenben. Általános és középiskolai tanulmányait Hajdúböszörményben végezte. 1986-ban szerzett matematika–ének-zene szakos tanári diplomát a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Később Budapesten, a Magyar Művelődési Intézetben Felsőfokú Kórusvezetői oklevelet, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Párkai István és Kollár Éva tanítványaként középiskolai énektanári és karvezetői diplomát kapott. Tanári és karnagyi pályáját Miskolcon kezdte, tanított általános, zene-, és középiskolában is. 1990-től 8 éven keresztül a miskolci Forrás Kamarakórust irányította, mely együttessel több nemzetközi versenyen dobogós helyezéseket, ill. karnagyi díjakat is nyert.

1997-óta Debrecenben él, 2006-ig az Ady Endre Gimnázium tanára, továbbá óraadó tanára volt a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolának. A Kodály Kórusban 1998 óta félállásban énekel, az utóbbi évben betanító karnagyi feladatokkal is megbízták. A 2000 januárja óta működő Vox Antiqua Kamarakórus alapító karnagya. Az együttessel a Bartók Béla XX. Nemzetközi Kórusversenyen 2002-ben I. díjat és 3 különdíjat nyert. A következő években kórusával Pécsett és Nyíregyházán nemzetközi kórusversenyeken, majd Budapesten a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen szerzett I. díjat.

2001 óta tagja a Canto Armonico Énekegyüttesnek is, mely együttessel 2 CD felvételen, továbbá számos hazai és külföldi színpadon szerepelt énekesi és karnagyi minőségben egyaránt. 2006 szeptemberétől a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola oktatója.

Pazár István

művészeti bizottsági tag

Balogh József

zenekari tagozat vezető, művészeti bizottsági tag

Tanulmányait szülővárosában, Debrecenben végezte. 1976-ban szerzett oklevelet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán. A zenei élet számos területén tevékenykedik. Karvezetői és karmesteri tanulmányokat Gulyás György, Erdei Péter, illetve Serei Zsolt irányításával folytatott. Aktív résztvevője volt Földes Imre zenei ismeretterjesztő stúdiumainak. Pályáját középiskolai tanárként kezdte, majd 1980-tól folyamatosan a Simonffy Emil Zeneiskola (ma: Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola – AMI) fuvola és kamarazene tanára, igazgatóhelyettese. Tíz éven keresztül a hivatásos Debreceni Kodály Kórus énekese és szólamvezetője volt. 1999-ben kollégáival megalapította a Flautando kvartettet, mellyel rendszeres résztvevői az ország hangversenyéletének. 2001-től a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny titkára, majd 2007-2012 között igazgatója. Kamaramuzsikusként és énekesként számos külföldi országban koncertezett.

Zenei írásai, kritikái rendszeresen megjelennek a sajtóban és az elektronikus médiában. 2013-tól a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar karnagya.

Brincken Györgyné (Oláh Marianna)

ifjúsági tagozat vezető

A nyíregyházi Bessenyei György tanárképző főiskola ének szakán végzett, majd Ebesen tanított Prepuk János igazgató mellett, aki akkor szakosította az ének tanítását az alsó tagozatban. Így a felső tagozat mellett harmadik osztálytól kezdve taníthatta az éneket, akkor még heti két órában.1983-tól 2008-ig a debreceni Tanítóképző Főiskola Gyakorló Iskolájában dolgozott. Szakvezetőként az ének tagozatos osztályokban is tanított és a Kicsinyek kórusát vezette. A hallgatói képzés is feladatai közé tartozott. Rendszeresen részt vettek az országos tanítási versenyen, ahol több alkalommal első helyen végeztek tanítványai. A Zeneművészeti Főiskoláról két-három hallgató minden évben nála végezte gyakorlati tanítását.

Minden Éneklő Ifjúság hangversenyen ott voltak. Miskolcon és Szegeden is énekeltek az Országos Kicsinyek kórusa találkozón. Résztvevői voltak a Bárdos Szimpóziumnak és a városi rendezvényeknek.

A munkahelyi elismeréseken kívül 1990-ben Miniszteri dicséretben részesült és 1996. június 24-én a „Debrecen Város Közoktatásáért Kitüntető Díjat” vehette át.

Takács Ildikó

ifjúsági tagozat vezető helyettes

1962-ben született Nyírbátorban. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán végzett magyar-ének szakos tanárként. Majd elvégezte a Magyar Művelődési Intézet Felsőfokú Kórusvezetőképzőjét. Párkai István tanítványaként kóruskarnagy volt. 1984-től a Debreceni Kodály Kórus énekkari művésze volt, majd a karcagi Gábor Áron Gimnázium és Kováts Mihály Általános Iskola énektanára és kóruskarnagya.

Később az Újkerti Általános Művelődési Központ ének-zene tagozatának, énektanára és kóruskarnagya, majd a hajdúhadházi Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskola emelt szintű ének-zene tagozatának, énektanára és kóruskarnagya. 1999-től a Debreceni Agrártudományi Egyetem kamarakórusa, karnagya, majd a debreceni Nagytemplom énekkarának másodkarnagya, a Debreceni Egyetem Monteverdi kórusának másodkarnagya, a kisújszállási Phoenix kórus másodkarnagya.

Deményfalvi Ágnes

Nyilvántartás vezetö

Bak Sándorné (Andrási Emília)

Gazdasági vezetö

Mérlegképes könyvelői képesítéssel és regisztrációval rendelkezik több egyéb iskolai végzettsége mellett. 1998. óta egyik ügyvezetője az ESKG BT.-nek, amely könyveléssel is foglalkozik. Ezt megelőzően nagyvállalatoknál és könyvelőirodákban dolgozott, különböző munkakörökben: személyzeti előadó, pénzügyi előadó, főpénztáros, főkönyvelő, revizor.

Kisgyermek kora óta kórusokban énekel. Jelenleg a hajdúböszörményi Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar és a debreceni Maróthi György Pedagógus Kórus tagja, utóbbiban az elnöki tisztséget is betölti.

Több civil szervezet könyvelési feladatait is ellátja.