Pesten a kórus

  • Post author:

bardos-koncert-20091003-hszobA KÓTA és a Bárdos Lajos Társaság által szervezett országos rendezvényen, a Budai Ciszterci Rend Szent Imre Gimnáziumának dísztermében szerepeltünk október 3-án este. Nagy megtiszteltetés ez számunkra, mert erre a rangos kórustalálkozóra a rendező szervek hat kórust hívtak meg az országból, a vidéki vegyes karok közül csak minket. Ünnepi megemlékezést névadónk fia, Daróci Bárdos Tamás, Erkel-díjas zeneszerző, karnagy, zenetanár tartott.

A budapesti Bárdos Iskola Gyermekkara kezdte a hangversenyt. Műsoruk után a szülőkkel, rokonokkal és érdeklődőkkel megtelt díszteremben sokáig hangzott az elismerő taps. Szintén nagy ovációval fogadta a közönség a Budapesti Ifjúsági Kórus fellépését, amely többek között Babits Mihály “A dal titka” és Nagy László Tűzszivárvány című költeményére írt, kórus műveket szólaltatta meg. Az est fénypontja volt, amikor a budapesti Szilágyi Erzsébet Női Kar, a budapesti Musica Nostra Női Kar és a debreceni Kölcsey Kórus a nagytekintélyű karnagy, Mohayné Katanics Mária dirigálásával három népszerű Bárdos művet mutatott be. Mind három kórusmű, főleg a „Magos a rutafa” kapta a legnagyobb tapsot. Ezután a Kölcsey kórus karnagya, Tamási László, a KÓTA nevében köszöntötte 80. születésnapja alkalmából Mohayné Katanics Máriát, akit percekig tartó tapssal ünnepeltek a jelenlévők.
A mi énekkarunk is becsülettel helytállt az említett kiváló kórusok között. A zene világnapja tiszteletére Szoboszión előadott öt Bárdos művel léptünk fel – Nemzeti fény, Tábortűznél, Ó, ékes szép virág, Libera me, Az Úristent magasztalom -. Műsorunk végén is zúgott a vastaps. A szereplésünk után szivből gratulált vezető kamagyunknak, Koncz Zsuzsannának a magas szintű produkcióért többek között Thész Gabriella, a Magyar Rádió Gyermekkórusának kamagya. Daróci Bárdos Tamás pedig “Az Úristent magasztalom” című alkotás tolmácsolásáról azt mondta a művet betanító Grábler Dórának: „olyan szép és szívhez szóló volt az éneklésük, hogy férfi létemre könny szökött a szemembe.”A csodálatos hangverseny után újra megelégedve távozhattunk az esti fényben ragyogó fővárosunkból, mert nagy és maradandó élményben részesültünk, és másoknak is örömet szerezhettünk. Újra igazolva érezhettük Kodály gondolatát: “Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők pedig a másokét is.”A koncerten bemutatták Ittzés Mihály zenetörténész “Bárdos Lajos” című kismonográfiáját, mely a zeneszerző születésének 110. évfordulójára jelent meg.
2009.október 10-én kelt levelükben a KÓTA vezetői elismeréssel köszönték meg karnagyainknak kórusunk sikeres szereplését: „ Szívből gratulálunk és tolmácsoljuk a hangverseny után elhangzott sok dicséretet is. Emlékezetes élmény marad mindannyiunk számára a közös ünneplés.”
Halász Ferenc