You are currently viewing Beszámoló az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat éves közgyűléséről

Beszámoló az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat éves közgyűléséről

  • Post author:

A KÓTA Művészeti Bizottságának egyik tavaszi ülésén Móczár Gábor2 bejelentette, hogy az ECA-Europa Cantat évente megrendezett közgyűlését idén ősszel Pécsett tartják, s erre az alkalomra a magyar kórusszervezet vezetésének minden tagját szeretettel várják. A szóbeli meghívás komolyságát a későbbiekben sorozatos e-mailek támasztották alá, a nyár végére pedig már el kellett döntenem, el tudok-e menni Pécsre november elején.

Az igazság az, hogy kapva kaptam az alkalmon, mert számomra Baranya megye székhelye csupa kellemes emléket idéz, s a nagy távolság miatt amúgy is igen ritkán jut el az ember innen az Alföldről a Mecsekaljára. Emellett a kíváncsiság is hajtott: egyrészt látni akartam az addig csak a híradások alapján ismert, immár megújult Zsolnay-negyedet, és mindenekelőtt azt a Kodály Központot, amelyről az itthoni zenekari kollégák legutóbbi pécsi koncertjük után csak szuperlatívuszokban beszéltek, másrészt meg akartam ismerni az európai kórusmozgalom legfontosabb szereplőit, a legnagyobb fesztiválok, mesterkurzusok házigazdáit, rendezőit.

A meghívó rendkívül feszes menetrendet kínált: november 8-án pénteken 16 órától este 10-ig, másnap reggel 9-től este 11-ig(!) sorakoztak a programpontok, és még vasárnap délelőttre is jutott egy kiadós másfél-két órás etap. Ennyi idő alatt bonyolították le a 14 napirendből álló Közgyűlés teljes programját, meghallgathattuk 5 pécsi kórus bemutatkozó műsorát, illetve megfigyelhettük a velük folytatott műhelymunka egy-egy fázisát, megismerhettünk különböző bemelegítési, beéneklési technikákat, a szünetekben pedig természetesen meg is beszélhettük az addig hallott/látott élményeket. Ja, és mindezek után késő esténként a vacsorák fantasztikusan megkomponált menüsorai mellé még megkóstolhattuk Szekszárd és Villány vidékének legkiválóbb borait is…

A beszámoló ezen pontján muszáj név szerint is megemlíteni azokat, akik a rendezvény során a legnagyobb hatást gyakorolták ránk, egyszerű vendégekre, megfigyelőkre: Móczár Gábor, az egész alkalom kitalálója, irányítója, levezető elnöke, tolmácsa, mindenre és mindenkire figyelő, mindenkit nevén szólító házigazdája, az ECA-EC elnöke, Sonja Greiner, az ECA-EC titkára, fáradhatatlan iparos, jó humorú, a kórusok Európájának elkötelezett személyisége; Szemkeő-Martin Orsolya és Balog Réka, az EC Pécs Fesztivál 2015 koordinátorai, a helyi kórusélet reprezentánsai: Lakner Tamás, a közös éneklések „motorja”, Tillai Aurél, a pécsi énekkari kultúra egyik megteremtője, a karnagyok doyenje, aki az 1988-as első pécsi Europa Cantat Fesztivál művészeti vezetője volt.

A koncerteken Pécs kóruséletének széles skálájáról 5 kiváló együttest hallhattunk, két gyerekkart, egy középiskolai vegyeskart, az egyetem kórusát és egy nemzetközi szintű profi énekegyüttest, az Unicum Laudét. A karnagyok: Kunváriné Okos Ilona, Taschnerné Sértő Ágnes, Havasi Gábor, Kamp Salamon és Kutnyánszki Csaba. A beszámoló úgy lesz kerek, ha már itt megemlítem az Europa Cantat következő években sorra kerülő számos rendezvénye közül csak azt a néhányat, amelyet itthon, Magyarországon rendeznek, s amelyekre elsősorban várják a hazai karnagyok, kórusok jelentkezését, aktív részvételét:

  • 2014. ápr. 23–27. Budapest, Az éneklés szerepe a zenei nevelésben, szimpózium
  • 2014. júl. 17–27. Pomáz, 11. Nemzetközi Nyári Kórusakadémia, Oratórium-vezénylési kurzus
  • 2015. júl. 24–aug. 2. Pécs, XIX. Europa Cantat Fesztivál

Kiss Csaba, a HBZE alelnöke, a KÓTA Műv. Bizottsága tagja