You are currently viewing Egyetemi hangversenysorozatok

Egyetemi hangversenysorozatok

  • Post author:

A 2014/2015. évadban két rangos és színvonalas bérletsorozat is várja az egyetemi helyszínek kedvelőit. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett bérletes sorozatban 2014. szeptemberétől egészen áprilisig várják a zeneszerető közönséget. A Konzervatóriumi Esték minden korosztály számára tartogat egyedülálló zenei csemegéket. A tíz koncert látogatására jogosító bérletet továbbra is alacsony, 3.500 Ft-os áron kínálják. A hangversenyek külön-külön is látogathatók 1.000,- Ft-os belépőjeggyel. Igényesen összeállított műsorral a huszonkettedik évadát kezdi az Universitas hangversenysorozat, mely nyolc koncerttel várja a zeneszerető ifjakat és felnőtteket. A bérlet ára 5.000 forint. Bővebb információ: www.music.unideb.huA Konzervatóriumi Esték nyitókoncertjén volt tanítványok közreműködésével szeptember 27-én emlékhangversenyt rendeznek Kányási József oboaművész, főiskolai tanár tiszteletére. A mindig nagy sikert arató SONUS Ütőhangszeres együttes állandó fellépője a bérletnek, októberben ismét különleges műsorral lépnek a közönség elé. Novemberben Fenyő Gusztáv Írországban élő zongoraművész előadásában Beethoven művei hangoznak el. Horvátországból érkezik Gordan Tudor szaxofonművész, aki több nemzetközi verseny győztese, a Spliti Művészeti Akadémia tanára, Novi Sad-on a Művészeti Akadémia (Szerbia) vendégprofesszora. November 22-én kamarapartnerei lesznek Puskás Levente szaxofonművész, Váradi Judit zongoraművész, valamint a Debreceni- a Miskolci- és az Újvidéki (Novi Sad) Egyetem Zeneművészeti Kar szaxofonegyüttesei.

A hangversenyek sorát a korábban is nagy sikerrel szerepelt zongoraművész, Balog József folytatja december 10-én, szerdán. Generációjának egyik legtehetségesebb zongoristájaként számon tartott művész díjai közül kiemelkedik a Bartók-Liszt Nemzetközi Zongoraverseny első helyezése, a lengyelországi Tansman Nemzetközi Zenei verseny nagydíja és különdíja. Előadásában Liszt Ferenc Transzcendens etűdjei csendülnek fel. A darabok olyan nehezek, hogy korában csak Liszt Ferenc volt képes eljátszani, hangversenyeken a mai napig is ritkaság, hogy valaki egyvégtében eljátssza.

Igazi zenei csemegének ígérkezik a DE Zeneművészeti Kar Rézfúvósegyüttesének  hangversenye február 24-én. Muszorgszkij népszerű műve, Egy kiállítás képei mellett Debrecenben először hangzik el Balogh Sándor Utazás a világ körül című kompozíciója. Nagy Kálmán hegedűművész, a Nagyváradi Filharmonikus Zenekar
koncertmestere Boda Balázs zongoraművész közreműködésével március 10-én mutatkozik be a közönségnek. A DE Zeneművészeti Kar tanárait koncert-tevékenységük miatt jól ismerik Debrecenben, évek óta rendszeres fellépői különböző rendezvényeknek és bérletsorozatunknak egyaránt. Kamarazenei hangversenyüket március 24-én hallhatja a közönség a Liszt teremben.

A bérletes előadások sorát igazi kuriózum zárja április 14-én, Debrecenben elsőként lép színpadra harmonikaművész, Artem Nyzhnyk, aki a fiatal zenészek generációjának egyik vezető harmonikása. Előadóművészi diplomája mellett karmester és zeneszerző diplomát is szerzett a Donyecki Állami Szergej Prokofjev Zeneakadémián. Számos nemzetközi verseny díjazottja, elnyerte az Ukrajnai Művészeti Akadémia díját, valamint az ukrán elnök Grant díját is.
A kilenc koncert látogatására jogosító bérletet továbbra is alacsony, 3500 Ft-os áron kínálják. A hangversenyek külön-külön is látogathatók, jegyár: 1000 Ft, diák- és nyugdíjas belépő: 600.- Ft. Bérletek kaphatók a Tourinform Irodában és a Pont Irodában

Az Universitas-Debrecen hangversenysorozat 2014/2015-ös évadára is megkezdték a bérletárusítást.
A 22. alkalommal indított bérletsorozat a Debreceni Egyetem támogatásával a Zeneművészeti Kar szervezésében jött létre. A hangversenysorozat különleges kínálatát 9 hangverseny színesíti. Az október 7-én induló bérletsorozatban a fiatal generáció jeles képviselői várják Debrecen közönségét, a  szólistaként is kiváló művészek alkotta Kelemen Quartet ad hangversenyt. Az együttes különlegessége, hogy mindhárom hegedűs egyébként brácsázik is, gyakran cserélgetve a szólamokat. Október 14-én Matuz István fuvolaművész, egyetemi tanár ad hangversenyt pályafutásának 40. évfordulóján. November 11-én a Zeneművészeti Kar zongoraművészei adnak közös hangversenyt.

November közepén két nagyszabású rendezvénnyel készül a Zeneművészeti Kar. 40FESZT címmel ünnepi hangversenyt rendezünk a Kar épületátadójának 40 éves évfordulóján november 14-én a kórusok, november 16-án a szimfonikus zenekar közreműködésével. A Kar tanárai adnak kamarazenei hangversenyt február 10-én. Először koncertezik Debrecenben az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar. Dukas a Bűvészinas, Berlioz Fantasztikus szimfónia című műve mellett, Balog József zongoraművész közreműködésével Saint-Saëns 5. zongoraversenyét adja elő, melyet a francia zeneszerző téli egyiptomi vakációja alatt írta Luxorban, 1896-ban, és benne számos Európán kívüli zenei világ jellegzetességeit vegyíti. Az est karmestere Hámori Máté.

A sorozat záró koncertje szimfonikus zene, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája és Brahms I. szimfóniája mellett népszerű operaáriák hangoznak el Bolyky Zoltán karmester irányításával az Aulában.

A nyolc koncert látogatására jogosító bérletet továbbra is nagyon kedvezményesen, 5.000 Ft-os áron kínálják. A hangversenyek külön-külön is látogathatók, jegyár: 1000 Ft, diák- és nyugdíjas belépő: 600.- Ft. Bérletek kaphatók a Tourinform Irodában és a Pont Irodában