You are currently viewing Csendül a dal, csendül a pohár

Csendül a dal, csendül a pohár

  • Post author:

Ezúttal új helyszínen, a Kölcsey Központ Báltermében rendezi meg a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar hagyományos óévbúcsúztató hangversenyét. A december 29-i eseményen a szokásos opera- és operett részletek mellett – melynek közreműködői Rendes Ágnes, Haja Zsolt operaénekesek és a Valcer Táncstúdió – idén egy könnyed zenetörténeti felfedezésnek is részesei lehetnek a hallgatók.

Kéler Béla (1820-1882) neve valószínűleg ismeretlenül cseng a koncertlátogatók többsége számára, noha a XIX. század egyik legnépszerűbb, Európa szerte kedvelt magyar komponistája volt. (Egyik darabját azonban mindenki jól ismeri, hiszen Brahms 5. magyar táncának dallama Kéler Bártfai emlék című csárdásából való.) A felvidéki Bártfán született zeneszerző-karmestert nyugodtan nevezhetnénk a „magyar Johann Strauss”-nak is. Művei két különböző típusra oszthatók. Az egyik csoportba tartoznak a bécsi szórakoztató zene (F. von Suppé, J. Lanner, J. Strauss,) stílusjegyeit magukon viselő keringői, galoppjai, indulói és quadrille-jai, de igen jelentősek a magyar verbunkos hatását mutató táncdarabjai és nyitányai is. Kéler pályája során két alkalommal is hosszabb ideig élt Debrecenben. 1837-38-ban a Református Kollégiumban folytatott tanulmányokat, majd 1858-1860 között katona-karmesterként állomásozott tartósan a városban, ahol a kutatások szerint 13 műve keletkezett. Közülük az egyik legjelentősebb a Csokonai-nyitány, melyet a költő halálának félévszázados évfordulójára komponált, s bemutatása után évtizedekig gyakran játszott, népszerű zenekari műnek számított.  Debreceni emlék című csárdása sajnos csupán zongora változatban maradt fenn, ez most Barabás Árpád hangszerelésében szólal meg a műsorban, más Kéler darabokkal együtt.

Természetesen nem szűkölködnek majd a hallgatók jól ismert melódiákban sem, hiszen felcsendülnek Rossini, Verdi, Puccini, J. Strauss, Erkel, Lehár, Chabrier és Farkas Ferenc közkedvelt alkotásai is. A kitűnő énekes szólisták és egy pohár pezsgő mellett a est hangulatát emeli majd a Valcer Táncstúdió közreműködése is.  Az egyes műsorszámok között Bőti Attila kalauzolja majd a közönséget. A Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar és karnagya Balogh József szeretettel várja az igényes szórakoztató zenére vágyó közönséget.