Beszámoló a Hajdú-Bihari Megyei Kórusfórumról

  • Post author:

A felnőtt énekkari tagozat hagyományos találkozóját idén Hajdúnánáson rendeztük meg. Egyesületünk mellett társrendezőként a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet szerepelt. A rendezvény fővédnöke Kiss Attila, a térség országgyűlési képviselője volt, az egybegyűlteket Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte. A belépés ingyenes volt, az eseményről előzetesen a megyei napilapban, a Hajdú-Bihari Naplóban jelent meg beharangozó cikk, utólag pedig a helyi média (Hajdúnánási Városi TV) közölt riportot és összefoglaló tudósítást.

Rubato2013_55-korusforum2013Az ünnepélyes megnyitó a város főterén zajlott, itt hangzott el az összkari mű, Giuseppe Verdi: Rabszolgák kara a Nabucco c. operából, Deményi Sarolta vezényletével. Zongorán Tóth Erika működött közre.
A megnyitót követően az összes résztvevő bevonult a művelődési házba, ahol a kórusok egyéni bemutatóira került sor. Elsőként a vendégként meghívott együttes, a Kecskeméti Aurin Leánykar és vezetőjük, Durányik László tartott egy kis kórusmódszertani előadással egybekötött, rendkívül színvonalas és emlékezetes bemutatót a résztvevő kórusok és az érdeklődők legnagyobb örömére.

Ezt követően léptek a pódiumra a hajdú-bihari együttesek, sorrendben:

  • ÁFÉSZ Énekkari Egyesület, Püspökladány, karnagy: Pintér Éva;
  • Makláry Lajos Városi Énekkar, Hajdúnánás, karnagy: Varga Miklós;Filiae Solaris Kórus, Hajdúszoboszló, karnagy: Csikainé Holoda Edit;
  • Maróthi György Pedagóguskórus, Debrecen, karnagy: Dobos Gyöngyi;
  • Zagyva László Vegyeskar, Sárrétudvari, karnagy: Pintér Éva;
  • Városi és Pedagógus Kórus, Hajdúböszörmény, karnagy: Gáll Péter;
  • Vox Antiqua Kamarakórus, Debrecen, karnagy: Kiss Csaba;

A zsűri elnöke: Tamási László, a Kölcsey Kórus Liszt-díjas karnagya, főiskolai docens volt, tagjai Deményi Sarolta és Durányik László karnagyok voltak. A bemutatókat követően a zsűri szakmai megbeszélésen osztotta meg véleményét és javaslatait a résztvevő együttesek karnagyaival.

Kiss Csaba, felnőtt énekkari tagozatvezető

Hajdúnánás, 2013. június 2.