Berkesi Sándor és Ella István kedvencei

Berkesi Sándor és Ella István kedvencei

  • Post author:

Debreceni Református Kollégium Kántusa – Berkesi Sándor és Ella István kedvencei. Vezényel: Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy, orgonán kísér: Ella István orgonaművész. A koncert időpontja: 2016. április 16. 19.00 óra.

A Kollégiumi Kántust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium zseniális professzora, Maróthi György. Kezdetben a pestisjárvány idején létesített, négytagú temető-kvartett létezett csak, ez bővült 30 tagú fiú-vegyeskarrá. Maróthi svájci minták nyomán a többszólamú zsoltáréneklést kívánta meghonosítani az istentiszteleteken, de 29 évesen elvitte a korai halál. Így ez a terve nem valósult meg, de létrejött az első, azóta is folyamatosan működő magyar ifjúsági kórus, a Kántus, amely szervezetével és szellemével ma is hirdeti a Kollégium sok évszázados diákköztársaságát, amely a kollégiumi jelmondat: “Orando et laborando” – imádkozva és dolgozva – jegyében hitben és munkában edzett generációkat nevelt. 1954 óta vegyeskarként működik.

Tagjainak száma évenként 50-60: gimnazisták és egyetemisták. A hazai gyülekezeti szolgálatok mellett több nemzetközi versenyen is kiemelkedő helyezést értek el. Minősítésük a Magyarországon elérhető legmagasabb: hangversenykórus “summa cum laude” fokozat, amelyet 1996-ban szereztek meg. Külföldi útjaik során eljutottak 27 országba, többek között az USA-ba, Kanadába, Skóciába, a skandináv országokba, Japánba, Dél-Koreába és Tajvanra; a ’90-es évektől Erdély, Felvidék és Kárpátalja magyar gyülekezeteibe is. CD és DVD felvételeik jelentek meg. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak. Repertoárjuk kiterjed a régi korok és napjaink egyházi és világi műveire.

Legrangosabb kitüntetéseik: Magyar Örökség díj – 1997, Debrecen város Pro Urbe díja – 2003.

Árak: Ghymes 3500 Ft, Kollégiumi Kántus 1900 Ft, Pál apostol (Gryllus Dániel) 2900 Ft. Bérlet: 6900 Ft.
Jegyek és bérlet kaphatók a Nagytemplom pénztárában, a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban, a Fórum Debrecen Libri könyvesboltjában, a debreceni Tourinform-irodában, a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségében, az InterTicket országos hálózatában, valamint a JEGY.HU oldalon.

http://nagytemplom.hu/esemenyek/esemeny/14

www.kantus.hu