A zene ünnepe

  • Post author:
a-zene-unnepe felnott-korus-20091974-ben Yehudi Menuhin, a világhírű amerikai hegedűművész azt javasolta, hogy október l-jét világszerte nyilvánítsák zenei világnapnak. Az azóta eltelt 35 év alatt ez a napot a zene ünnepének tekintik Magyarországon is Kodály Zoltán szép célkitűzésének szellemében: „Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mindnyájan egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!” (A Bicinia Hungarica előszavából)

A Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar a zenei világnap alkalmából kétszer is szerepelt hangversenyen. Ezt a napot összekapcsoltuk névadónk 110. születésnapja megünneplésével. Először szeptember 29-én vettünk részt Hajdúszoboszlón a Bárdos Lajos Általános Iskola kórusaival közösen megtartott koncerten. Majd október 3-án, Budapesten a KÓTA és a Bárdos Lajos Társaság által szervezett országos rendezvényen szerepeltünk. Mindkét hangversenyen főleg Bárdos-művek hangzottak el.

a-zene-unnepe kicsinyek-korusa-2009A szoboszlói művelődési ház dísztermében először a Kicsinyek Kórusa lépett fel Komódi Zsuzsa vezényletével és Zsákai Zsuzsa zongorakíséretével. A lelkes kis dalosok Bárdos-kánonokat és népdalfeldolgozásokat adtak elő a jelenlévő szülők és nagyszülők örömére. A „Viva la musica!” dallamára vonult fel a 80 fős Bárdos Gyermekkar a színpadra. Grábler Dóra vezetésével több szórakoztató művet szólaltattak meg. Ilyen volt például a Huszártánc, a Menyecske és a „Kínai kánon!” Fergeteges taps fogadta a kórus számait. A legnagyobb tetszést a humoros, nyelvgyötrő Kínai kánon aratta a zene világnapi helyi rendezvényen. A Bárdos Gyermekkar által előadott műnek már az alcíme is – A gyenge üzletmenet miatt fölötte mélabús és bánatukban fejüket ivásnak adó honkongi fecskefészekleves-konzervkereskedők panasza – nagy derültséget váltott ki.
A nagy kórus szokás szerint nagy sikert aratott. A felnőtt énekkar Koncz Zsuzsanna és Grábler Dóra dirigálásával öt kórusművet mutatott be, melyeket a termet zsúfolásig megtöltő közönség vastapssal jutalmazott. Különösen hatásos volt a Kölcsey Ferenc hexameterére írt „Nemzeti fény”, a „Libera me” és „Az Úristent magasztalom” kezdetű vallásos ének.
Halász Ferenc
(Fotók: t. Szotter Ibolya)