You are currently viewing A Lautitia sikerei

A Lautitia sikerei

 • Post author:

Tartalmas és élményekkel teli félév van a Lautitia Kórusok mögött. Négy nemzetközi verseny és egy fesztivál résztvevői voltunk. A nagy sorozat a március végi Budapesti Nemzetközi Kórusversennyel kezdődött, ahol 3 kategóriában mérettetünk meg, és várakozáson felüli izgalmakat éltünk meg, hiszen két kategóriában első helyezést értünk el, egyszer pedig harmadikok lehettünk a kiváló norvég és svéd kórusok mögött.

Alig két héttel később a gyerekkar a szlovéniai Celjébe vette az irányt, hogy Magyarországot képviselje a nagy múltú nemzetközi versenyen. A zsűri és a közönség elismerése mellett a gyerekkari kategória első helyét is kiérdemeltük. Mindez azért is kivételes eredmény a kórus életében, mert a legtöbbször felső korhatár 16 év, ezúttal azonban másképpen volt, s most először vettünk részt úgy nemzetközi versenyen, hogy a legidősebb tag 14 éves volt.

Május elején aztán az ifjúsági vegyeskarral indultunk el a bulgáriai Várnába, hogy a felnőttek mezőnyében is tisztességesen helyt tudjunk állni. Ez volt az első alkalom, hogy felnőtt nagy vegyeskarok között próbáljunk szerencsét. Csodálatos volt az öröm, mikor megtudtuk, hogy a rendkívül erős mezőnyben 2. helyezést értünk el. A karnagyi különdíj pedig hab volt a tortán. A rövid pihenés után két busszal, több mint százan indultunk „bevenni” Pécset, hogy az évek óta várva várt Europa Cantat-on vegyünk részt. Nem hiába várta mindenki annyira: olyan gazdag és változatos zenei kultúrával ismerkedhettünk meg, amit még évekig a legkülönlegesebb élményeink között tartunk számon.

Már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy Arezzo-ba beválogattak bennünket, de az, hogy a kórus felnőtt csapatok között
nagydíjat kapjon, minden képzeletet felülmúl. Nagyon nehéz szavakba önteni azt az érzést, hogy általunk mélyen tisztelt és nagyrabecsült kórusok között is érdemesnek tartottak bennünket a nagydíjra, valamint hogy a következő Európai Nagydíjon a versenyt és hazánkat képviseljük. Igyekszünk az elvárásoknak továbbra is megfelelni, és olyan szeretettel és alázattal végezni a munkánkat, ahogyan tettük eddig is.

Nagy hálával tartozunk mindenkinek, akik segítettek bennünket, és támogattak egy ilyen élménydús ám nehéz időszakban is. Úgy gondolom megérte.

Nemes József karnagy

És álljon itt még a következő bejegyzés, amit 2015. okt. 6-án írt Nemes József karnagy a Lautitia kóruscsalád honlapjára.

„Örömmel és végtelen büszkeséggel kürtöljük világgá, hogy kórusunkat a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének elnöksége kórus kategóriában KÓTA-díjjal tüntette ki, ahogy fogalmaztak: A magas színvonalú kórusmunkáért, a magyar zenekultúra szolgálatában kifejtett fáradhatatlan tevékenységükért. Külön boldogság, hogy az elismerés mindhárom kórusunkat együttesen megilleti, hiszen ahogy a névvel is igyekszünk hirdetni: egy család vagyunk. Köszönjük, hogy érdemesnek tartottak rá bennünket, azon dolgozunk továbbra is, hogy méltóak maradjunk a szeretetre és a megbecsülésre.”

Nagy örömmel és szeretettel gratulálunk az elért eredményekhez.

 • Budapesti Nemzetközi Kórusverseny
  Gyerekkar – 1. hely
  Ifjúsági Vegyeskar – 3. hely,
  Kamarakórus – 1. hely
 • 34. Celjei Nemzetközi Kórusverseny
  Gyerekkar – 1. hely
 • 36. Prof. Georgij Dimitrov Nemzetközi Kórusverseny
  Ifjúsági Vegyeskar – 2. hely,
  Karnagyi Különdíj
 • Europa Cantat – 3 Workshopban több mint 100-an
 • 64. Arezzoi Nemzetközi Kórusverseny Nagydíj

Munkájuk elismeréseképpen novemberben a Lautitia kóruscsaládot kitüntették a Hajdú-Bihar Megyei Magyar Zeneművészet Kategória Területi Príma Díjával.