65 éves a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar

65 éves a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar

  • Post author:

A Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar 2013. november 24-én 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében ünnepi hangversenyt ad fennállásának 65. évfordulója alkalmából.

65evesplakátA hangverseny műsora:

  • Csemiczky Miklós: Gyermekjátékok (ősbemutató)
  • Liszt Ferenc: Magyar fantázia
    közreműködik: Balog József
  • Ny. Rimszkij-Korszakov: Karácsony-éj szvit

Koncertmester: Hercegfalvi Zoltán
Vezényel: Balogh József
A hangverseny fő támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap

Néhány szó az elhangzó művekről:

A legkiválóbb magyar kortárs zeneszerzők egyike, Csemiczky Miklós idén ősszel a Lyra Szimfonikus Zenekar számára komponálta Gyermekjátékok című darabját. Alapanyagként mindnyájunk által jól ismert magyar gyermekdalok fordulatait használta fel. Konkrét dalokat mégsem ismerünk fel, mert nem egyszerű feldolgozásról van szó, az ütempárok és a jellegzetes hangközlépések építő sejtként szolgálnak a szerző számára. A színesen hangszerelt darab előadása a szimfonikus zenekar valamennyi muzsikusa számára igényes feladatot jelent.

Liszt Ferenc Magyar fantázia című alkotása valójában egytételes zongoraverseny, amely a népszerű magyar rapszódiák stílusát követi. A világhírű XIX. századi komponista a Magasan repül a daru… kezdetű népies műdal nyomán komponálta a rendkívül virtuóz, hatásos darabot, melynek bemutatója 1853-ban, Pesten zajlott le. A zongoraszólót napjaink legkiválóbb fiatal művészeinek egyike, Balog József szólaltatja meg.

Befejezésül a tengerésztisztből zeneszerzővé lett Nyikolaj Rimszkij-Korszakov egy szinte ismeretlen remekműve szólal meg a Lyra előadásában. A Karácsony-éj szvit, egy Gogol novella alapján készült – hasonló című – opera legszebb részleteit tartalmazza. A dallamokban és hangulatokban gazdag, jellegzetesen orosz romantikus darab megszólaltatása bizonyára kellemes meglepetést jelent majd a koncertlátogatók számára.